header foto
 

Jongste jeugd HC de IJssel

De IJssel heeft in de Jongste Jeugd veel leden; kom op een zaterdagmorgen maar eens kijken. Bij de jongste jeugd (E-teams, F-teams, puppies en funkeys) ligt het accent op "veilig leren spelen en plezier”. Een beschrijving van de activiteiten treft u hieronder aan. Alle activiteiten rondom het hockey van de Jongste Jeugd worden door de Commissie Jongste Jeugd gecoördineerd.

 


Commissie Jongste Jeugd (CJJ)

De Commissie Jongste Jeugd regelt trainingen, coaches, teamindelingen, instructies, communicatie, vragen, organisatie, enz. Het emailadres waarop de commissie  te bereiken is, is: [email protected] of [email protected] (beide mailadressen komen in dezelfde box aan). Informatie vanuit de CJJ wordt verspreid via een bericht op de website (www.hcdeijssel.nl) en meestal ook via facebook/twitter. Bijna altijd wordt ook een email verstuurd naar de speler/ouder. Zorg dus dat het juiste e-mailadres bekend is bij de ledenadministratie. Wijzigingen in e-mailadres kunt u zelf doen door in te loggen met uw LISA account via de website. 


Ben u uw inloggegevens kwijt of komt u er om andere redenen niet uit, dan kunt u mailen naar [email protected] 


Voor huisadreswijzigingen verwijzen wij u graag door naar de ledenadministratie. 


Mijn kind wil gaan hockeyen of komen uitproberen of hockey iets voor haar/hem is, kan dat?


Leeftijdscategorieën Jongste Jeugd

In de categorie Jongste Jeugd hockeyen circa 120 kinderen in de leeftijd van 5 t/m 9 jaar. Om te kunnen beginnen met hockey moet uw kind op 1 oktober tenminste 5 jaar oud zijn.

Voor het seizoen 2020-2021 betekent dit:

Funkey (training)

geboortedatum van  01-10-2014 tot en met 30-09-2015

Puppies (training)

geboortedatum van  01-10-2013 tot en met 30-09-2014

F-jeugd (3-tallen/6-tallen)

geboortedatum van  01-10-2012 tot en met 30-09-2013

1e jaars E-jeugd (6-tallen)

geboortedatum van  01-10-2011 tot en met 30-09-2012

2e jaars E-jeugd (8-tallen)

geboortedatum van  01-10-2010 tot en met 30-09-2011

 

Funkey:

De funkeygroep is voor kinderen vanaf 5 jaar. Hierbij staan bewegingsspelletjes centraal, al dan niet met bal en stick, aangepast aan het ontwikkelingsniveau van deze leeftijdsgroep.  Het doel is om de kinderen op een gezellige manier kennis te laten maken met hockey. De funkeys trainen op vrijdagmiddag. Jongens en meisjes zitten in principe bij elkaar in één groep. De funkeys spelen nog geen wedstrijden.

 

Puppies:

De puppies trainen één keer per week op vrijdagmiddag. Tijdens deze training staat het spelenderwijs leren hockeyen centraal. Belangrijk hierbij is het veilig leren omgaan met stick en bal. De puppies spelen nog geen wedstrijden in competitieverband. Wel organiseren we aan het einde van het seizoen de Puppy-cup. Op deze middag spelen de puppies wedstrijdjes (3 tegen 3) tegen elkaar om alvast te wennen aan de F-wedstrijden.

 

F-jeugd:

Een F-team bestaat uit circa 8 jongens of meisjes. De F-jeugd traint 2 keer per week, namelijk op woensdag- en vrijdagmiddag. Op zaterdag spelen de teams wedstrijden in competitieverband. Tijdens de wedstrijden bestaat een team uit minimaal 6 kinderen, de overige kinderen zijn wisselspelers. Tijdens de wedstrijd kunnen de wisselspelers continu gewisseld worden. Het uitgangspunt bij de Jongste Jeugd is dat ieder kind ongeveer evenveel speeltijd krijgt, ongeacht het niveau.

 

De eerste maanden speelt een F-team 3-talhockey. Het team wordt gesplitst in 2 drietallen (+wisselspelers). Na een gezamenlijke warming-up spelen deze drietallen tegen de drietallen van de tegenstander. Er worden 2 wedstrijden tegelijkertijd gespeeld. Na de rust wordt gewisseld van tegenstander en wordt nogmaals 15 minuten gespeeld. 

In de wintermaanden (december t/m februari) doen alle eerstejaars F-teams verplicht mee aan de zaalhockeycompetitie. Er is dan geen veldcompetitie. Voor het zaalhockey hebben de kinderen een speciale zaalstick en zaalschoenen nodig. De training in de zaal kan op een andere dag en tijd plaatsvinden dan de veldtraining

In de zaal envanaf maart op het veld, speelt de F-jeugd 6-talhockey. Dan speelt het team 6 tegen 6 wedstrijden op een kwart veld. Er zijn dan 5 veldspelers en 1 keeper. De keeper heeft een keepersuitrusting aan die bestaat uit legguards, handschoenen, een bodyprotector en een helm. Alle spelers zijn roulerend aan de beurt om te keepen. 

 

Eerstejaars E:

Een eerstejaars E-team bestaat uit circa 8 jongens of meisjes. Er wordt 2 keer per week getraind, namelijk op woensdag- en vrijdagmiddag.  In de trainingen en wedstrijden staan de techniek en het leren samenspelen centraal. Op zaterdag worden wedstrijden 6 tegen 6 met keeper gespeeld in competitieverband. Als er beginners in een eerstejaars E-team zitten, kan het zijn dat zij eerst een aantal weken alleen maar trainen. Daarna is het de bedoeling dat ze zo snel mogelijk wedstrijdervaring opdoen en dus meespelen in de wedstrijden.

Een 6-tal wedstrijd duurt twee keer 25 minuten en wordt gespeeld op een kwart veld. Er zijn 5 veldspelers en een keeper. De keeper heeft een keepersuitrusting aan die bestaat uit legguards, handschoenen, een bodyprotector en een helm. Alle spelers zijn roulerend aan de beurt om te keepen.


Tijdens de wedstrijd kunnen de spelers continu gewisseld worden. Het uitgangspunt bij de Jongste Jeugd is dat ieder kind ongeveer evenveel speeltijd krijgt, ongeacht het niveau.


In de wintermaanden (december t/m februari) doen alle eerstejaars E-teams verplicht mee aan de zaalhockeycompetitie. Er is dan geen veldcompetitie. Voor het zaalhockey hebben de kinderen een speciale zaalstick en zaalschoenen nodig. De training in de zaal kan op een andere dag en tijd plaatsvinden dan de veldtraining.

 

Tweedejaars E:

Een tweedejaars E-team bestaat uit circa 10 spelers. Op zaterdag worden wedstrijden in de 8-talcompetitie gespeeld. Als er beginners in een tweedejaars E-team zitten, dan kan het zijn dat zij eerst een aantal weken alleen maar trainen. Daarna is het de bedoeling dat ze zo snel mogelijk wedstrijdervaring opdoen en dus meespelen in de wedstrijden.


Een 8-tal wedstrijd duurt twee keer 30 minuten en wordt gespeeld op een half veld. Er zijn 7 veldspelers en een keeper. De keepersuitrusting bestaat uit legguards, handschoenen, een bodyprotector en een helm. Alle spelers zijn roulerend aan de beurt om te keepen.


Tijdens de wedstrijd kunnen de spelers continu gewisseld worden. Het uitgangspunt bij de Jongste Jeugd is dat ieder kind ongeveer evenveel speeltijd krijgt, ongeacht het niveau.


In de trainingen en wedstrijden staan naast de techniek en het samenspelen ook de taakverdeling centraal. De samenwerking tussen aanvallers en verdedigers wordt steeds belangrijker, omdat het speelveld groter is. De spelers leren per positie wat hun taak is in het team. Er is echter nog geen sprake van vaste posities.


In de wintermaanden (december t/m februari) doen alle tweedejaars E-teams verplicht mee aan de zaalhockeycompetitie. Er is dan geen veldcompetitie. Voor het zaalhockey hebben de kinderen een speciale zaalstick en zaalschoenen nodig. De training in de zaal kan op een andere dag en tijd plaatsvinden dan de veldtraining.

 

Proeftrainingen

Wil je een keertje mee komen trainen om te ervaren hoe leuk dit is, dan kan dat altijd. Voor aanmelding een mailtje te sturen naar  [email protected] met je naam en geboortedatum. 


Lid worden?

Als je het leuk vind om te gaan hockeyen dan verzoeken wij om het inschrijfformulier op de website in te vullen.

 

Heeft mijn kind speciale kleding nodig bij de proeftrainingen?


Hockeyuitrusting

Als je gaat hockeyen heb je het volgende nodig:

  • Hockeystick aangepast aan de lengte van het kind. Over het algemeen kan je stellen dat de stick tot de navel moet komen (heuphoogte). Een hockeystick kan tijdens het wennen worden geleend van de vereniging.
  • Kunstgrasschoenen
  • Scheenbeschermers. Het dragen van scheenbeschermers is verplicht. De trainers en coaches mogen de kinderen van het veld sturen indien ze zonder scheenbeschermers naar de training/wedstrijd komen. De ouders zijn en blijven altijd verantwoordelijkheid voor de juiste bescherming van hun kind.
  • Gebitsbeschermer (bitje). Het dragen van een bitje is verplicht. De trainers en coaches mogen de kinderen van het veld sturen indien ze zonder bitje naar de training/wedstrijd komen. De ouders zijn en blijven altijd verantwoordelijkheid voor de juiste bescherming van hun kind.
  • Sportkleding
  • Het clubtenue (voor de wedstrijden, dus vanaf de F-jeugd). Bij trainingen hoeven de kinderen geen clubtenue te dragen. Dan is sportieve kleding aanbevolen.

Bij competitiewedstrijden moeten de kinderen de officiële wedstrijdkleding dragen. Het clubtenue met IJssellogo bestaat uit een oranje shirt met korte mouwen, een donkerblauwe broek/rokje en donkerblauwe kousen met oranje omslag. Het clubtenue moet je zelf aanschaffen.

 

Keepersuitrusting

Per team wordt de keepersuitrusting beschikbaar gesteld door de vereniging. Aan het einde van het seizoen moet deze weer ingeleverd worden.

 

Wat kunt u als ouder(s) betekenen voor de club?

Een hockeyvereniging draait net zoals andere verenigingen op vrijwilligers. Wij hechten veel belang aan betrokkenheid van de ouders. Dat houdt in dat ouders af en toe een rol als coach of spelbegeleider op zich nemen of als gastouder aanwezig zijn bij thuiswedstrijden. 

 

Coachen, spelleiding en spelregels

De begeleiding van een Jongste Jeugdteam bestaat uit een of twee coaches, en één of twee spelleiders. Deze worden gezocht onder de ouders van de kinderen. Uitgebreide hockeykennis is bij de jongste kinderen nog niet noodzakelijk. Wel is het prettig wanneer minimaal een van de twee coaches hockeyervaring, affiniteit met het hockeyspelletje of de intentie heeft zich er in te verdiepen.

De coach onderhoudt het contact met de spelers, ouders en trainers en begeleidt het team bij de thuis- en uitwedstrijden. De wedstrijden worden begeleid door één of twee spelleiders. De spelleider is iemand die in staat is beide partijen op een plezierige, veilige en leerzame manier samen te laten spelen. Winnen is daarbij van ondergeschikt belang.


Elk seizoen wordt er naast een coach-instructie ook instructie gegeven voor spelleiders. Bij iedere wedstrijd (uit en thuis) zorgt elk van de deelnemende teams voor 1 spelleider.

 

Op de website van de KNHB zijn de meest actuele spelregels van 3-tal, 6-tal en 8-talhockey te downloaden. Deze regels worden toegepast bij wedstrijden van de Jongste Jeugd. U vind deze regels HIER

 

Gastouder

Voor een paar uurtjes bent u de gastheer/ vrouw van onze vereniging, u verwelkomt de bezoekende teams en geeft uitleg waar de teams verwacht worden en draagt zorg dat de spelleiding op tijd is.

 

Hoe wordt de teamindeling gemaakt en wanneer zijn de trainingen en wedstrijden?


Teamindeling 2020-
2021

Hoe vindt de indeling plaats in de jongste jeugd?
Dit zal niet anders zijn dan de afgelopen jaren.
Dit neemt niet weg dat we graag even onze uitgangspunten op een rij zetten als het gaat over het teamindelingsproces. De verantwoordelijkheid voor het samenstellen van teamsligt bij de Jongste Jeugd Commissie, maar hoe komt dat tot stand?

Voor F-teams en E6 tallen:
- Er wordt niet op  hockeykwaliteit ingedeeld
-Het streven is om teams door elkaar te husselen. Hiermee wordt gepoogd om de sociale schil van het kind binnen de vereniging te vergroten. Zodat op latere leeftijd het kind altijd een bekend teamgenootje heeft.

Voorde E8-tallen:
-Het uitgangspunt is om teams met gelijkgestemden samen te stellen op basis van motivatie, motoriek en de eerste basistechnieken.
-Dit wordt gedaan op basis van een TIPS – formulier dat ingevuld wordt door trainers/coaches en de Jongste Jeugd Commissie
-Vanzelfsprekend vinden er geen selecties plaats

De teamindelingen worden op 24 juni gedeeld.Heb je nog een vraag over de teamindelingen voor de jongste jeugd? Mail dan naar [email protected]


 

Training en keeperstraining

De trainingen voor alle Jongste Jeugdleden vinden plaats op vrijdagmiddag en afhankelijk van de leeftijdscategorie ook de woensdagmiddag. De training duurt een uur. De training gaat altijd door, tenzij de weersomstandigheden het trainen onmogelijk maken.


Alleen de Commissie Jongste Jeugd beslist of een training door gaat. Een training kan niet afgelast worden door de trainer of de coach. Als er maar weinig kinderen op een training aanwezig zijn (of geen trainers), dan zorgt de commissie ervoor dat het kind die keer mee traint in een ander team. Als de training wordt afgelast, dan wordt dat op de website gezet (in principe voor 15:00 uur op de trainingsdag). Tijdens de schoolvakanties wordt niet altijd getraind. Een schema met daarin welke trainingen wel en niet doorgaan wordt ook tzt op de website geplaatst.

We stellen het zeer op prijs dat afzeggingen voor trainingen per mail gemeld worden bij de Commissie Jongste Jeugd ([email protected]). Afmeldingen voor wedstrijden moeten bij de coach gedaan worden.

 

Teams die 6-tal of 8-tal hockey spelen, bieden we keeperstraining aan. Tijdens deze training krijgen spelers die de eerstvolgende keepersbeurt hebben handige tips en aanwijzingen. Tweedejaars E-teams hebben soms al een vaste keeper. Voor vaste keepers (of spelers die keepers-ambitie hebben) is er een aparte keepersplustraining.

 

Verloop hockeyseizoen

Het hockeyseizoen loopt van eind augustus tot ongeveer half juni. De Jongste Jeugdcompetitie is verdeeld in 4 speelrondes. De inschrijving van de teams voor de competitie wordt geregeld door het wedstrijdsecretariaat van de vereniging.

Aan het begin van ieder seizoen worden de teams door de KNHB ingedeeld in een poule van gelijkwaardige teams. Na de herfstvakantie begint de 2e speelronde, waarbij een eventuele herindeling heeft plaatsgevonden. De midwintercompetitie / zaalhockeyperiode is een aparte speelronde. Vanaf maart volgt een laatste speelronde (de 4e), ook na eventuele herindeling. Hiermee wordt voorkomen dat een team een heel seizoen in een te zwakke of te sterke poule speelt.

 

Zodra een jaarplanning met alle wedstrijddata van de KNHB bekend is, wordt deze op de website van de vereniging gepubliceerd.

 

Jongste Jeugddag en toernooien

Aan het einde van ieder seizoen nemen alle E-teams deel aan de Jongste Jeugddag (verplichte afsluiting van de competitie door de KNHB). Dit toernooi wordt georganiseerd op verschillende clubs in de regio.

Daarnaast kan elk team (F-, E6-tal, E8-tal) zich inschrijven voor extra toernooien die op clubs in de regio worden georganiseerd. De coaches kunnen dit zelf in overleg met het team organiseren.

 


Hieronder staan de trainingstijden voor de jongste jeugd van seizoen 2020-2021.
Later zijn deze terug te vinden op de pagina van de jongste jeugd

Woensdag: 
17:00-18:00  F jeugd  veld 3
17:00-18:20  Meisjes 1e jaars E veld 2A
17:00-18:20  Meisjes 2e jaars E veld 1A
17:30-18:50  Jongens 1e jaars E  veld 2B
17:30-18:50  Jongens 2e jaars E Veld 1B

Vrijdag:
 
16:30-17:30  Funkey/puppies  veld 2
17:00-18:00 F jeugd  veld 3
17:00-18:20  Alle 2e jaars E veld 1
17:30-18:50  Alle 1e jaars E  veld 2


 

 

Sponsoren